Nieuws

Nieuws uit 2019:

Kom maar, acryl op doek, 80 x 100 cm

 

Dag, dag. Acryl op doek. 120 x 100 cm

Nieuws uit 2018

“>Dichtbundel

Marthe schildert niet alleen met verf, maar ook met woorden. In oktober 2018 verscheen haar eerste dichtbundel: Vormen, taal kaas.

Te koop in de boekhandel en via bol.com. Koop het boek.

Atelierroute

De atelierroute op 26 en 27 mei werd druk bezocht. Ik toonde schilderijen op glazen schalen en kommen, schilderijen op doek en collages. Onderstaande foto’s geven een impressie:

Portret, zoals ik me de persoon herinner:

Schilderij 80 x 100 cm. Acryl op doek. Met mijn dementerende vader in gedachten.

 

Vandaag is er weer een kom uit de oven gekomen. Hij knalt eruit in het voorjaarszonlicht.

Nieuws uit 2017:

Spel-plezier. Ik had een week uitgetrokken om te werken aan mijn beeldende kunst. Eén van de uitdagingen was te werken binnen een lijst van het formaat A4. Ik mocht spelen met wat ik aantrof. En zo ging ik op een gegeven moment werken met gekleurd papier en transparant papier.
Scheuren, kijken wat er gebeurt als je de papieren zus of zo op elkaar legt. Aanvankelijk werden dat horizontale of verticale vlakken. Later ging ik extra stukjes wegscheuren, zodat de compositie wat meer spannend werd.
Waar komt dit vandaan?
Als kind al tekende en schilderde ik veel. Na de middelbare school volgde ik enige jaren de Vrije Academie in Den Haag en later de lerarenopleiding in Utrecht, waar ik onder meer afstudeerde als docent tekenen.
Vast en zeker heb ik wat meegenomen van die ondergrond, maar het liefst ontwikkel ik zelf ideeën, technieken en uitdagingen.
In de eerste helft van de jaren negentig van de vorige eeuw werkte ik bij Rijkswaterstaat. Daar heb ik de liefde opgedaan voor het ontstaan van het
land waar wij wonen. En zo ontwikkelde zich een vraag: Waarom heet de Rijn in Rotterdam Maas (als je door je oogharen naar de kaart van Nederland kijkt, zie je dat de Maas ons land verlaat via het Haringvliet en dat de combinatie van Merwede (grotendeels Waal, dus Rijn), en IJssel en Lek (ook Rijn) via Rotterdam ons land verlaat.
Water stroomt, beweegt.
Een ander thema waar ik me op toeleg, is deels gegrondvest op de academische traditie: het schilderen van het menselijk lichaam. Maar tegenwoordig kijk ik daarvoor niet meer náár een figuur, maar kijk ik naar binnen. Ik maak innerlijke (zelf)portretten. Ik vraag me af hoe ik me voel, of hoe ik me zou willen voelen/hoe iemand zich zou kunnen voelen, of wat er zou kunnen zijn. En dat schilder ik op glas (kommen, schalen), of op doek.
Die innerlijke( zelf)portretten hebben de vorm van het menselijk lichaam.
Daarbij heb ik een voorkeur voor eenvoudig en “makkelijk” materiaal.
Het gekleurd papier bleef ooit eens over bij een verhuizing op kantoor; het transparante papier is van de kantoorboekhandel in de Van Hoytemastraat en de lijst (die nadrukkelijk onderdeel is van het werk), is van de IKEA.
Door die eenvoud kan ik me goed richten op de compositie, de kleur, het ding.
Het materiaal heeft een duidelijke stem in het bereiken van het resultaat. Ik voer als het ware een dialoog met het materiaal. Mijn werk geeft me dus ideeën terug.
In deze collage is dat de kleur, het spel met de transparantie en de balans vinden in de compositie op het A4-vlak. De lijst geeft de rust om het te zien.
Collage, 30 x 40 cm. De fotokwaliteit van de collages is helaas abominabel. Goed fotograferen is een vak apart, zo blijkt maar weer. De hier gepubliceerde kiekjes geven toch een indruk.

 

Schilderij, acryl op doek, 120 x 100 cm

 

Collage met roze en transparant papier in kant-en-klaar-lijst. Maat: ± 21 x 30 cm in lijst van ± 32 x 43 cm.

 

Serie Brekend glas. Rode rivier. Pastelkrijt op zuurvrij schetspapier met overtrekpapier in kant-en-klaar-lijst. Maat: ± 21 x 30 cm in lijst van ± 32 x 43 cm.

 

Serie Brekend glas. Polder – gras, lucht, wolken. Pastelkrijt op zuurvrij schetspapier met overtrekpapier in kant-en-klaar-lijst. Maat: ± 21 x 30 cm in lijst van ± 32 x 43 cm.

 

Serie Brekend glas. Poldervorming. Pastelkrijt op printerpapier met overtrekpapier in kant-en-klaar-lijst. Maat: ± 21 x 30 cm in lijst van ± 32 x 43 cm.

Schilderij op kom met doorsnede van 36 cm.

 

Schilderij, acryl op doek, 80 x 100 cm.

Nieuws uit 2016:

collage-ph103awebsiteklein
Collage ca. 20 x 30 cm, Piet Heinstraat 103A.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Schilderij op kom met doorsnee 28 cm.

 

Schilderij op kom met doorsnee van 36 cm.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Schilderij, acryl op doek, 80 x 100 cm.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Schilderij, acryl op doek, 80 x 100 cm.

Atelierroute Benoordenhout 2016.

Nieuws uit 2015:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Schilderij op kom met doorsnede van 36 cm. Turquoise.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Schilderij, acryl op doek. 80 x 100 cm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA