Menu Sluiten

Delta

Na een helicoptervlucht boven Nederland in 1995 vroeg ik me af: Waarom heet de Rijn in Rotterdam Maas?

De vraag liet me niet los en maakte een voortdurende zoektocht mogelijk naar de delta waarop, of waarin, wij wonen.

Een bijzondere combinatie van zilt en zoet water, verschillende soorten grond, klimaat en mensenhanden.

Ik schreef er een boek over.

Binnenkort verschijnt het boek.

Het boek is een echt leesboek met een journalistiek getint feitenrelaas over het ontstaan en de maatschappelijke betekenis van de rivier. Daarnaast is het een poëtische reflectie met impressionistische illustraties over het wezen van de rivier.

281 pagina’s met 32 kleurige illustraties, paperback, ISBN: 9789464354713. Prijs € 35,00

Lees hier de

Als mensen waarderen we de natuur. Maar even goed willen we die naar onze hand zetten. Bijvoorbeeld door bescherming tegen hoog water en door het rivierwater door kanalen te leiden, zoals hier links bij het Amsterdam-Rijnkanaal

Het gedrag van de natuur en ingrepen door de mens maken bij elkaar het wonderbaarlijke verhaal waarom de Rijn in Rotterdam Maas heet.

Van oorsprong kiest de rivier zijn eigen pad in de omgeving. De rivier neemt de bodem waar hij vandaan komt mee en legt het neer als sediment verderop in de rivier, of uiteindelijk in zee. Aan de kust is de rivier ook een zeearm. Op sommige hoekjes aan de oeverkust blijft het sediment liggen als slik of gors. Je kunt her en der de oorspronkelijke dynamiek van de rivier nog terugzien, zoals hier bij een gors aan het Hollandsch Diep bij Den Bommel.