Menu Sluiten

Kookboek

Sinds de zomer van 2023 mag ik als vrijwilliger meehelpen in de moestuin in het landgoed Oostduin-Arendsdorp tegenover mijn huis.

Van zaadje tot eten. Daar zit nogal wat moois tussen. Daarover ben ik gaan tekenen en schrijven. Over de groenten en hoe je er wat lekkers van kunt maken. Maar ook over de mensen die verbonden zijn met het landgoed, zoals mijn opa en de gravin. Ik denk dat er een kookboek uit gaat rollen.

Hier alvast wat tekeningen, mijmeringen en recepten:

aardappelen op een theedoek

Recept Gestoofde jonge aardappelen

Het velletje van jonge aardappelen is zo zacht dat je ze niet hoeft te schillen.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 300 gram net geoogste aardappelen
  • 1 eetlepel olijfolie of 20 gram roomboter
  • Peper en zout

Bereiding

Was de aardappelen, zodat er geen aarde meer aan zit. Snijd ze in dobbelstenen, was ze af en koud water en droog ze met een theedoek.

Maak de olie heet (inductieplaat stand 11) in een pannetje waar een deksel op past.

Voeg als de olie begint te trillen de in dobbelstenen gesneden aardappelen toe en bestrooi ze met peper en zout. Draai de vuur naar 8, roer een paar keer om, zet het vuur op 4 en laat onder af en toe omroeren in 10 à 15 minuten gaar stoven. In plaats van olie kun je de aardappeltjes ook klaar maken met boter. Dat geeft net weer een andere smaak.

Snijbiet,

Zo mooi van kleur. Je hoeft hem niet op te eten (bijvoorbeeld zoals spinazie of andijvie), maar gebruik hem ook eens voor de sier.

Courgette

Toen we bij de koffie wat uitrustten van het zware tuinwerk en we inmiddels heel wat courgettes hadden geoogst, vertelde Josien hoe heerlijk de kleine courgettes waren geweest die ze laatst had klaargemaakt.

Ingrediënten (per persoon)

  • Scheutje olie,
  • wat peper en zout,
  • net zoveel kleine courgettes als je op kunt (een aantal opgeven is een beetje lastig, want er zijn kleine courgettes van 7 en van 14 cm en het ligt er ook maar net aan hoeveel trek je hebt, of hoeveel er is geoogst).

Bereiding

Snij de courgettes in de lengte enkele malen in tòt de steelaanzet, zodat je er waaiers van kunt vormen. Bestrooi de snijvlakken met wat peper en zout en bak ze dan om en om in een beetje olie in een hete koekenpan. Elke kant zo’n drie minuten, ze zijn nu licht gebruind. Haal ze uit de pan en doe ze op een bord. Leg bijvoorbeeld per persoon een courgettewaaier schuin op een bord. Dat ziet er in al z’n eenvoud prachtig uit.

Koolrabi

Zou de gravin (1874 -1968) deze groente weleens gegeten hebben?

Hij staat niet in de kookboeken uit die tijd. Misschien was de groente toen al vergeten? Of kenden we hem hier nog niet?

Niet weten heeft zo ook z’n charmes. Dan kun je erover fantaseren. Of verder op zoek gaan naar kennis.

Tijdens het schrijven van het kookboek doe ik allebei.

Groenlof

Een heerlijke bittere groente die ik nog nooit bij de groenteboer zag. Zoiets maakt het moestuinieren extra leuk!

Aan de tekening kun je zien dat de moestuin niet spic en span is: er liggen vaak blaadjes op de aarde en tussen de groenten groeien bedoeld (bijvoorbeeld om ongedierte te weren) of onbedoeld leuke bloemetjes.