Menu Sluiten

Voet

De voet. Voeten lopen

Je gebruikt ze dagelijks. Maar hoe werken je voeten eigenlijk? Hoe komt het dat je ermee kunt lopen? Hoe zijn de voeten ontstaan in de miljarden jaren dat de aarde bestaat? Wat is de culturele betekenis van de voet in de loop der eeuwen? Wat is het nut van schoenen, sinds wanneer dragen “we” ze en waarom lopen zoveel mensen op hoge hakken?

Je kunt niet alleen lopen met je voet, maar ook springen, dansen, rennen. Je kunt er acrobatiek mee beoefenen. En nog veel meer.

In veel culturen is het een teken van gastvrijheid als je je voeten kunt (laten) wassen.

Hoe kijken ze in verschillende godsdiensten aan tegen de voet? Zou je zonder schoenen door het leven kunnen? Hoe werkt lopen eigenlijk? Wat is het nut van steunzolen en wat is de zin van voetreflexzonemassage? Allemaal vragen die ik probeer te beantwoorden in het boek dat ik nu schrijf over de voet.

Ik lees daarvoor een hoop geleerde boeken en gebruik verder mijn gezond verstand en mijn nieuwsgierigheid. Om te ontdekken wanneer mensen schoenen gingen dragen, bezoek ik musea. Zo kun je met mij ontdekken hoe mensen in de loop der tijd tegen de voet aankeken, zoals in de oudheid en de middeleeuwen. En je ontdekt dat mannen in de zeventiende eeuw hoge hakken gingen dragen, maar dat hakken nog nooit zo hoog zijn geweest als die van tegenwoordige tv-presentatrices en van koninginnen.

Zoiets gewoons als de voet, is toch heel bijzonder. Je leest het straks in mijn boek. En je leest er nu al meer over op mijn webpagina over de voet, want daar kun je de vordering van het boek volgen. Ik maak ook tekeningen over de voet. Als je op de hoogte wilt blijven van de nieuwe tekeningen die ik maak, volg mij dan op facebook of op Instagram. De berichten daar gaan niet altijd over de voet, maar ook over andere dingen in mijn omgeving, zoals de bloemetjes naast mij op tafel, de veranderingen in mijn tuin, wat er te zien is in mijn woonkamer en wat ik fantaseer. Op mijn website ontdek je waar ik verder nog mee bezig ben.